Изјашњење ЈП “Aquana” поводом инспекцијске контроле и информација у медијима

Поводом информација које су обвјављене у медијима, а тичу се непоклапања стања у књиговодственим књигама ЈП „Аквана“ обавјештава о сљедећем:

Поменута неслагања која је утврдила инспекција настала су због неажурног праћења стања залиха током ранијих година.

Овакво стање затечено је и од стране новог руководства ЈП „Аквана“, које је констатовало да се први мањак у износу од око 13.000 КМ на ставци „готови производи“ појавио 2015. године, да би, закључно са крајем 2020. године, мањак износио више од 140.000 КМ.

Вршилац дужности директора Акване, Велибор Вукајловић је рекао да је књиговодство предузећа „Аквана“ водила приватна агенција, која никада није имала информације за  пописе готових производа, а сами пописи готових производа нису рађени у предузећу, додавши да је нелогично да Аквана уопште има „готове производе“, имајући у виду да  се у ресторану продају јела по наруџби.

Постоји могућност да се раније храна правила за потребе одређених забава, те да се иста никад није наплаћивала. Тренутно испитујемо шта, на примјер, подразумијева „шведски сто 35“ као и слични називи и ко је наручилац истог,  а такође испитујемо да ли је и како ушао материјал од које се правила та храна, те ко је и како правио саставнице – поручио је Вукајловић.

Он је истакао да су од књиговодственог бироа, радника који су водили евиденцију, те радника кухиње затражена изјашњења по овим питањима, након чега би требало да буде познат тачан узрок настанка овог мањка.